Wol onder de loep

Wol onder de loep

Wollige weetjes! Zeker nu het winter is wordt er volop gebruik gemaakt van wol. Maar welke soorten zijn er eigenlijk en wat is het verschil? Hier een overzichtje van de meest gebruikte wolsoorten en onderhoud tips, wolla!

 

Scheerwol

Wellicht de meest bekende wolsoort is die van het schaap. Scheerwol is pure schapenwol die van een levend schaap is geschoren. 

 

Alpaca

De wol van de Alpaca behoort tot een van de duurste en zachtste wolsoorten ter wereld. Alpacawol is een hypoallergene wolsoort en geeft minder kans op huidirritatie. Het is ook sterker dan andere wol en pluist niet in de betere kwaliteiten. Alpacawol is daarnaast ook thermisch en houdt dus warm in de winter en koel in de zomer. 

 

Merino

Merinowol is afkomstig van het Merinoschaap. Zijn wol wordt over het algemeen geprezen voor de hoge kwaliteit. Net als alpacawol beschikt merinowol over thermische eigenschappen en is het ademend. Ook fijn; het is van nature kreukherstellend.

 

Kasjmier

Deze luxe wolsoort is vernoemd naar de Kasjmirgeit, die van oorsprong voorkomt in het Kasjmir gebied in India, Pakistan en China. De mooiste kasjmierwol komt van de onderbuik van de Kasjmirgeit af en de vezels slijten minder snel dan gewone wol en zijn langer. Omdat kasjmier zo exclusief is is het een prijzige wolsoort, maar je ziet hem tegenwoordig ook vaak in een gemixte variant. 

 

Angora

Een zeer mooie en luxe wolsoort die afkomt van het angora konijn, maar helaas geen diervriendelijke wolsoort... De eigenschappen van deze 'konijnen-wol' zijn de zachte textuur, de warmte en het vermogen op vocht te absorberen. Angorawol kan echter wel snel vervilten.

 

Mohair

Verwarrend na het stukje over angorawol maar; mohair komt van de Angorageit. Ook deze wolsoort is zeer zacht en heeft langere haarvezels. 

 

Algemene onderhoudstips:

• Was producten die helemaal (of voor het grootste deel) uit echte wol bestaan niet te vaak, wol is een natuurlijk product en heeft tot op zekere hoogte zelfreinigende eigenschappen!

 

• Hang je trui/vest/wollen item na het dragen liever even buiten uit of voor een raam.

 

• Berg wollen items niet op in plastic, dan kan het niet ademen

 

• Was wol het liefst op een wolwas programma of breng echt mooie items naar een stomerij. Handwassen vergt vaak uitwringen en knijpen, wat de vorm en vezels niet ten goede komt. 

 

• Wollen trui gewassen? Laat hem liggend drogen! Dit voorkomt dat de trui door het gewicht v.h. water helemaal uit model raakt.